Dit zijn de beste pop albums van 2020

Nu 2020 op zijn einde loopt, is het tijd om terug te blikken. Het team van Thunder Agency heeft een lijst samengesteld met wat wij de beste pop albums van 2020 vinden. Het bleek een goed jaar voor de popmuziek. Diverse grote artiesten gebruikten de periode waarin tours wegvielen om hun eigen muziek uit te brengen. Het was ook het jaar waarin veel nostalgische sounds terugkwamen: zo maakten disco, maar ook 80s synth pop een gigantische comeback. Omdat we moeilijk kunnen kiezen welk album nu écht dé beste is, is deze lijst in willekeurige volgorde opgesteld.

Benieuwd wat wij de beste dance albums van 2020 vinden? Lees dan deze blog.

Dit zijn de beste pop albums van 2020 volgens Thunder Agency

The Weeknd – Afterhours

The Weeknd - Afterhours beste pop albums van 2020 Thunder Agency

Voor veel mensen was The Weeknd – Afterhours één van de beste pop albums van 2020. De single Blinding Lights is zonder twijfel de grootste hit van het afgelopen jaar en The Weeknd – In Your Eyes was een waardige opvolger. Ook was het de eerste keer sinds jaren dat we weer een saxofoon solo op de radio mochten horen. The Weeknd zorgde, samen met o.a. de onbetwiste hitproducer Max Martin, hoogstpersoonlijk voor de comeback van de 80s sound. Waar de indie-scene de afgelopen jaren al gretig gebruik maakte van de unieke synthesizers van de jaren 80, maakte The Weeknd het mainstream – en niet zonder succes. The Weeknd – Afterhours is op het moment een van de meest gestreamde albums ter wereld.

 

Dua Lipa – Future Nostalgia

Dua Lipa - Future Nostalgia 2020 Thunder Agency

Ondanks haar afgelaste wereldtour, bleek 2020 hét jaar voor Dua Lipa. Haar studio-album ‘Dua Lipa – Future Nostalgia’ brak alle records. Meerdere radiohits was het gevolg: niet alleen Don’t Start Now, maar ook Physical, Levitating, Love Again en Break My Heart behaalden de nodige airplay. Het album is een mix van verschillende hitproducers, waaronder producer Ian Kirkpatrick, waarmee ze eerder haar hit ‘New Rules’ schreef. Ook The Monsters & Strangerz, Stuart Price en SG Lewis droegen hun steentje bij. Later in het jaar verscheen ook het remix album ‘Club Future Nostalgia‘, gemixed door The Blessed Madonna, met bijdragen van Missy Elliot, Madonna, Gwen Stefani, Mark Ronson, KAYTRANADA, Dimitri From Paris en Horse Meat Disco. Zo wist Dua Lipa haar fans het hele jaar aan zich te binden.

 

Kylie Minogue – Disco 

Kylie Minogue - Disco (deluxe) cover 2020

Wie had gedacht dat Kylie Minogue nog aan een comeback zou beginnen? Wij in ieder geval niet. Toch brak haar nieuwe album alle streamingrecords in Engeland en liet ze zien dat ze nog altijd relevant is. Haar album staat boordevol hints naar -jawel- disco. Muzikanten blijken dit jaar collectief het verlangen naar de dansvloer te delen. Minogue heeft voor de productie van dit album thuis een studio gebouwd en haar productieskills naar een hoger niveau getild. Het resultaat is een fabricatie die klinkt alsof ze tijdens quarantaine het bestaan van disco heeft leren kennen. Minogue bewijst dat ze op haar 52ste met gemak een dansvloer kan vullen; net zo goed als artiesten die de helft zo jong zijn. Het album ‘Kylie Minogue -Disco’ brengt wat het belooft!

 

Roisin Murphy – Roisin Machine

Roisin Murphy beste pop albums van 2020

Ex-Moloko zangeres Roisin Murphy keert met haar vijfde album terug naar de dansvloer. De eerste ideeën rondom dit album zijn maar liefst 10 jaar oud, hoewel dit haar er niet van weerhield om tussendoor nog andere albums uit te brengen. Ze werkte hierbij samen met haar vaste producer Richard Barrat, waarmee ze al sinds de start van haar carrière muziek uitbrengt. Het album is van start tot eind gevuld met dansvloer-georiënteerde songs en staat boordevol verwijzingen naar house, disco, nu-disco en funk. Roisin Murphy – Roisin Machine is een onweerstaanbaar album en volgens ons een van de beste pop albums van 2020.

 

Taylor Swift – Folklore

Taylor Swift Folklore beste pop albums van 2020

Taylor Swift weet keer op keer in het nieuws te blijven en schudde in 2020 definitief het imago van de oppervlakkige popartiest van zich af. Begin dit jaar lanceerde ze het album Folklore, dat niet zoals vroegere albums gevuld was met tienerpop, maar juist met échte luisterliedjes. Ben je fan en krijg je nog geen genoeg? Mooi. Want afgelopen maand lanceerde ze onaangekondigd haar tweede album van dit jaar: Taylor Swift – Evermore. Uniek, want het is niet gebruikelijk dat één artiest twee albums binnen één jaar uitbrengt. Deze ongebruikelijke marketingstunt heeft haar geen windeieren gelegd: op moment van schrijven staat ze op nr. 13 als meest gestreamde artiest ter wereld. Taylor Swift – Folklore is wat ons betreft een van de beste pop albums van 2020.

 

Jessie Ware – What’s Your Pleasure?

Jessie Ware What's Your Pleasure 2020

Zeiden we al dat disco dit jaar een comeback maakte? Ook Jessie Ware’s album What’s Your Pleasure leent heftig uit het genre, maar klinkt minder mainstream pop dan andere voorbeelden in deze lijst. Een interessant album, met veel elektronische invloeden en features van bekende producers als Benji B, Midland en Morgan Geist (Storm Queen). Het hele album is opgenomen in het Londense huis van gitarist James Ford – die samen met Joseph Mount’s gitaarspel de lijm van het album vormt. In het Verenigd Koninkrijk is Jessie Ware inmiddels uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke singer-songwriters. Het album Jessie Ware – What’s Your Pleasure behaalde de derde plaats in de album top 100 en behoort zeker tot lijstje van de beste pop albums van 2020.

 

Charli XCX – how i’m feeling now

Charli XCX - beste pop albums van 2020 Thunder Agency

Gecrushed, distorted, chaotisch en tegelijk de randjes van gelikte popmuziek: het album Charli XCX is een beetje een vreemde in dit lijstje. Het was een van de eerste lockdown albums van het jaar, werd grotendeels in isolatie opgenomen en werd halverwege mei gelanceerd. Tekstueel is het album confronterend: Charli XCX zingt open over haar onzekerheden, angsten, depressies, maar ook liefde en vriendschap. Het album ‘Charli XCX – how i’m feeling now’ is wat ons betreft een van de beste pop albums van 2020.

 

Lauv – ~how i’m feeling~

Lauv beste pop albums van 2020

Bijna dezelfde titel als het album van Charli XCX? We kunnen er ook niets anders van maken. Maar liefst 21 tracks staan er op dit uitgebreide album van Lauv, waaronder een samenwerking met een van de grootste K-pop bands ter wereld: ‘BTS’. Knap, want Lauv brengt nog altijd zijn muziek in eigen beheer uit en is daarmee hét bewijs dat de muziekwereld zich in een interessante periode begeeft. Een periode waarin jonge artiesten onder hun eigen voorwaarden een carrière kunnen creëren. Terug naar ‘Lauv – ~how i’m feeling~. Net zoals zijn vorige singles staat dit album boordevol strakke, perfect vormgegeven melodieën, uniek gevonden synths en geluiden en cross-overs met genres als pop, dance, hiphop en K-pop.

 

Chromeo – Quarantaine Casanova

Chromeo - Quarantine Casanova beste pop albums van 2020 Thunder Agency

Het funky duo Chromeo heeft niet stilgezeten in 2020: zo lanceerden ze hun eigen label Juliet Recordings, waarop releases met o.a. Anomalie werden uitgebracht. Ook startte David samen met zijn broer A-Trak het gelegenheidsduo The Brothers Macklovitch. Het album Quarantaine Casanova staat boordevol grappige verwijzingen naar de COVID-19 crisis, waaronder teksten als ‘6 feet away, that’s how I’m gonna love you’, ‘Roni’s got me stressed out’ en ‘I could be your Clorox Wipe’. Hét quarantaine album van 2020 dus.

 

RAYE – Euphoric Sad Songs

Raye - Euphoric Sad Songs beste pop albums van 2020 Thunder Agency

Dit was het jaar waarin RAYE het imago van studiozangeres volledig van zich afschudde en zichzelf omvormde naar popster. Het nummer ‘Secrets’ met Regard was één van de grootste mainstream dance hits van 2020. Daar bovenop lanceerde ze haar album ‘Euphoric Sad Songs’ bij Polydor/Universal, een relatief kortdurend album met 9 songs. Behalve haar hit ‘Secrets’ en de ietwat cheesy opvolger ‘Regardless’ met Rudimental, bevat het album een mix van perfect vormgegeven popsongs. Ook dit album leent veel uit de disco – en past daarom echt bij 2020 – maar ook een ballad ontbreekt niet. RAYE – Euphoric Sad Songs is de hekkensluiter van deze lijst met de beste pop albums van 2020.