Dit zijn de beste dance albums van 2020

Nu het vreemde jaar 2020 langzaam aan zijn einde komt, is het wat ons betreft tijd om terug te blikken. De corona-pandemie zorgde ervoor dat veel muzikanten, DJ’s, producers en artiesten hun goedgevulde agenda zagen verdampen. Het gaf artiesten veel meer vrije tijd om in de studio te werken en er werd dan ook meer muziek uitgebracht dan ooit.

Niet alleen onze eigen artiesten werkten hard aan muziekproducties, (co-)producties en ghostproducties in de Thunder Studio, ook de grote acts zaten niet stil. Enkele van de grootste namen brachten dit jaar fantastische albums uit. We gingen eens goed door onze Spotify-lijsten heen en verzamelden de 10 beste dance albums van 2020.

Goede muziek is goede muziek en genres laten zich niet makkelijk vergelijken. Deze lijst is dan ook bewust niet gerankschikt van 1 tot 10, maar bevat wél een overzicht van de beste dance albums van 2020 in de subgenres pop, dance, house, disco, techno, progressive en cross-over. De lijst is samengesteld uit de persoonlijke favorieten van het Thunder Agency team: Bert, Jochem, Didier en Valentijn.

Dit zijn de beste dance albums van 2020 volgens Thunder Agency

Disclosure – ENERGY

Disclosure Energy beste dance albums van 2020 Thunder Agency

Het Engelse duo Disclosure keerde terug met een nieuw album, de derde sinds de release van Settle en Caracal. Dit album is enigszins een stijlbreuk met hun vorige werk en bevat meer cross-over tracks door verschillende genres. Zo hoor je invloeden uit pop, hiphop, R&B en zelfs disco. Dat is bij sommige nummers beter geslaagd dan bij andere tracks. Toch staan er voldoende songs op die indruk maken. Zo is de single ‘Watch Your Step’ met Kelis regelmatig op de radio te horen en staan de hits ‘Talk ft Khalid’ en ‘Tondo ft Eko Roosevelt’ ook op het album. Haalt het album het niveau van hun debuutalbum ‘Settle’? Nee, maar het nieuwe album blijft een prettige luisterervaring. Wat ons betreft is Disclosure – ENERGY daarom een van de beste dance albums van 2020.

 

Lucas & Steve – Letters To Remember

Lucas & Steve - Letters To Remember beste dance albums van 2020 Thunder Agency

Het Nederlandse duo Lucas & Steve scoorde afgelopen jaren hit na hit, maar een album was er nog niet. Fans konden dan ook hun hart ophalen toen de mannen afgelopen oktober eindelijk hun langverwachte album ‘Letters To Remember’ uitbrachten. Een album met 16 nummers van Lucas & Steve, waaronder titelsong ‘Letters To Remember’, en nummers als ‘I Want It All’, ‘Long Way Home ft Deepend’ en ‘When You’re Alone ft Kiesza’. Tijdens de creatie van dit album werkten de jongens samen met enkele van de beste songwriters ter wereld, en dat is zeker te horen. Lucas & Steve – Letters To Remember is een zeer compleet album en hoort wat ons betreft absoluut thuis in het lijstje van de beste dance albums van 2020.

 

Camelphat – Dark Matter

Dark Matter Camelphat beste dance albums van 2020 Thunder Agency

Na hun megahit ‘Cola’ op Defected Records, een single waarmee ze zelfs een Grammy nominatie in de wacht sleepten, is de opmars van Camelphat niet meer te stoppen. Het Engelse duo kwam met meerdere hits op de proppen, waaronder Breathe en Panic Room, en een album kon dan ook niet uitblijven. Dark Matter laat zien waar Camelphat zo goed in is: atmosferische dance muziek, met hints van electronica, house, tech house en progressive. Op het album zijn meerdere samenwerkingen te vinden met andere grootgewichten in de scene, waaronder ARTBAT, Skream, Elderbrook en Eli & Fur. Camelphat – Dark Matter is een van de beste dance albums van 2020 en de persoonlijke favoriet van YOSHUA.

 

Duke Dumont – Duality

Duke Dumont Duality beste dance albums van 2020

Duke Dumont balanceert al jaren behendig op de lijn tussen commercialiteit en underground. Zijn hits worden net zo makkelijk op de radio gedraaid als in een donkere discotheek. Dat is knap. In het album Duality zet hij dit concept verder door. Hints van Engelse rave, house en pop vloeien moeiteloos in elkaar over. De bekendste song van het album is ‘Ocean Drive’, de hit die voor zijn doorbraak zorgde. Het is echter het nummer ‘Night Crawler’, dat de meeste indruk maakt. Duke Dumont- Duality is een kroon op zijn werk en een van de beste dance albums van 2020.

 

Galantis – Church

Galantis Church beste dance albums van 2020 Thunder Agency

De liefhebbers van de meer poppy kant van de dance genieten ongetwijfeld van het nieuwe album van Galantis. Het Zweedse duo, dat voorheen achter de schermen werkte voor grote artiesten als Britney Spears en Icona Pop, diepen hun eigen project verder uit op een album dat bol staat van samenwerkingen met grote artiesten. Onder andere Dolly Parton, John Newman, OneRepublic en de Nederlanders Mr. Propz, Dotan en Yellow Claw passeren de revue. Stuk voor stuk perfect geknede nummers, waarbij de cross-over tussen dance en pop niet wordt geschuwd. Galantis – Church is met recht een van de beste dance albums van 2020.

 

Horse Meat Disco – Love And Dancing

Horse Meat Disco Love And Dancing beste dance albums van 2020 Thunder Agency

Het Londense disco-collectief Horse Meat Disco staat al jaren bekend om haar extravagante queer evenementen, maar gaat de laatste jaren ook mee in de slipstream van het populaire Glitterbox – ook bekend als het disco sublabel van Defected Records. Samen met Glitterbox, producer Luke Solomon en een reeks discohelden, waaronder Kathy Sledge (Sister Sledge), Amy Douglas, Fiorious, Dames Brown en The Phenomenal Handclap Band, levert het collectief een disco-album af dat zomaar in de jaren ’80 kon zijn opgenomen. Overigens zonder dat het gedateerd klinkt. Love And Dancing hoort zeker in dit rijtje thuis en is daarnaast de persoonlijke favoriet van Nothing But Funk.

 

Kygo – Golden Hour

Kygo Golden Hour is een van de beste dance albums van 2020 volgens Thunder Agency

Waarom het album Golden Hour van Kygo wat ons betreft één van de beste dance albums van 2020 is? Omdat hij maar liefst 18 nummers opnam met diverse top-artiesten in de pop-, dance- en hiphop scene, waaronder Whitney Houston, Tyga, Zara Larsson, OneRepublic en Zac Abel. Stuk voor stuk radio-gerichte dance songs die niet alleen als album-tracks maar net zo sterk als singles uit de verf komen. Het album Golden Hour is een mijlpaal in zijn toch al niet geringe carrière.

 

Spektre – Against A Dark Background

Spektre Against A Dark Background is een van de beste dance albums van 2020

Naast alle pop, dance, house en disco-albums die we eerder noemden, verwacht je bijna niet dat we ook een techno-album nomineren als een van de beste dance albums van 2020. Het duo Spektre, bekend van releases op labels zoals Drumcode, Elevate en Respekt, presenteerde dit jaar hun album ‘Against A Dark Background’. Het album bevat een interessante blend van techno, rave, electronica en breakbeats en is ook voor de niet-techno liefhebber een aanrader.

 

Fatima Yamaha – Spontaneous Order

Fatima Yamaha Spontaneous Order beste dance albums van 2020

Producer Bas Bron – ook bekend als de man achter De Jeugd Van Tegenwoordig en Bastian – behaalde enkele jaren geheel onverwacht een cross-over-hit met zijn nummer ‘What’s A Girl To Do’, onder het alter ego Fatima Yamaha. Het nummer werd en wordt door DJ’s in het hele dance-spectrum gedraaid en heeft zich door de jaren bewezen als een echte future classic. In 2020 haalde Bas Bron zijn alter ego Fatima Yamaha terug uit de kast en presenteerde hij zijn nieuwe album Spontaneous Order. Een album boordevol kenmerkende synthesizer-hooks and electro-pop invloeden. Aanrader!

 

Netsky – Second Nature

Netsky Second Nature beste dance album van 2020

De laatste notering op deze lijst is voor de sympathieke Belg Netsky. Deze man groeide de afgelopen jaren uit tot één van de boegbeelden van de drum & bass. Zo scoorde hij al eerder hits in samenwerkingen met Bazzi, Digital Farm Animals en Aloe Blacc. In 2020 keerde hij terug met het langverwachte album Second Nature, waarin hij moeiteloos drum & bass mengt met invloeden uit pop, house, rave en zelfs disco. Second Nature klinkt weer net zo fris als zijn vorige drie albums en hoort zeker thuis op de lijst met beste dance albums van 2020.