Hoe één Splice sample pack de popmuziek van nu domineert

Een revival van disco en retro-geluiden heeft de mainstream pop veroverd, zoveel is duidelijk. Van The Weeknd tot Dua Lipa, van Raye tot Justin Timberlake: vele grote namen maakten dankbaar gebruik van de legacy uit de jaren ’80 met een sound die zowel herkenbaar als vernieuwend klinkt. Tot zover niet veel nieuws voor de muziekliefhebber die de hitlijsten een beetje volgt. Maar wist je ook dat één populaire Splice sample pack zo vaak wordt gebruikt dat je wel kunt stellen dat deze een grote invloed heeft op deze revival?

Het begon allemaal bij Splice

Het begon allemaal bij Splice, de nieuwe go-to oplossing voor producers die graag gebruik maken van samples om hun producties mee uit te bouwen. Dankzij een abonnementsmodel vergelijkbaar met Spotify of Netflix kunnen producers uit een praktisch onbeperkte catalogus rechtenvrije samples downloaden om deze toe te passen in hun eigen producties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kick drums, drum loops, gitaar riffs of vocalen. Deze samples worden ingespeeld en/of geproduceerd door gevestigde artiesten, sound designers en producers. Bekende artiesten als Deadmau5, Clean Bandit, Murda Beatz en Anomalie produceerden al sample packs voor dit platform.

In zeer korte tijd groeide Splice uit tot een begrip onder producers. Veel bekende en minder bekende producers hebben het programma inmiddels op zijn of haar computer geïnstalleerd, of er op zijn minst al eens mee gewerkt. Splice maakt het zoeken naar samples makkelijker dan ooit en vervult daarmee een behoefte waarvan veel producers niet eens wisten dat ze hem hadden. Dat is duidelijk te zien aan de resultaten van het bedrijf: in de eerste 9 maanden van 2020 keerde het platform al meer dan 11 miljoen dollar uit aan de creators van sample packs.

Klik op ‘play’ voor een preview van de veel gebruikte sample: OLIVER_Disco_Drum_Groove_115

Oliver Power Tools Sample Pack

De meest gedownloade Splice sample pack? Die heet ‘Power Tools’ en komt in drie delen van sound designer Oliver. Deze producer is niet heel bekend bij het grote publiek, maar werkte in het verleden al samen met acts als De La Soul en Chromeo, voordat hij aan de slag ging voor Splice. Maar liefst 4,9 miljoen keer zijn de samples van Oliver inmiddels gedownload (en dat is nog vóórdat zijn derde Power Tools pack uitkwam). Hij is daarmee één van de best verkopende creators op het platform. Zijn packs staan boordevol drums, synths en geluiden die één ding gemeen hebben: je hoort er de retro en disco invloeden overduidelijk in terug.

Deze samples werden de afgelopen tijd zo vaak gebruikt bij het produceren van hits, dat je kunt stellen dat ze de hitlijsten van de laatste jaren domineerden. Van Dua Lipa tot The Weeknd, van Justin Timberlake tot Netsky, van Max Martin tot Royal Blood, van J Balvin tot Lil Kleine: de meest uiteenlopende artiesten en producers maakten dankbaar gebruik van de sampled drums van Oliver. De meest gebruikte sample? De drum groove [OLIVER_Disco_Drum_Groove_115], zoals Oliver zelf ook aangeeft in onderstaande video. Denk aan songs als ‘SZA, Justin Timberlake – The Other Side‘, ‘JAWNY – Honeypie‘, ‘Dua Lipa – Don’t Start Now‘, ‘Royal Blood – Typhoons‘ of ‘Spiritual‘ van $hirak en Boef: overal hoor je de sample terug, vooral herkenbaar aan de drum fill.

Voor alle producers die dankbaar gebruik hebben gemaakt van Splice sample packs, is er overigens goed nieuws: Oliver’s Power Tools 3 is sinds kort verkrijgbaar en staat weer boordevol nieuwe, 80s inspired samples.

Over deze blog

Je leest een blog van Thunder Agency. Wij zijn inmiddels al meer dan 10 jaar actief in de dance scene en helpen poppodia, clubs, festivals en organisaties met nightlife advies, conceptontwikkeling en het programmeren van events. Wil jij weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!