Mark Knight keert terug naar Limburg (interview)!

Het gebeurt niet vaak dat je in Limburg de kans krijgt om een levende legende aan het werk te zien, maar op vrijdag 6 oktober is het toch echt zover. Dan maakt Heerlen zich op voor één van de grootste Nieuwe Nor Nachten tot nu toe. Het is bijna een decennium geleden dat Mark Knight achter de decks stond in Limburg, en toen Nieuwe Nor ons vroeg om samen deze productie aan te vliegen, konden wij als Thunder Agency natuurlijk geen ‘nee’ zeggen.

De Engelsman Mark Knight staat synoniem voor kwaliteit en is bovenal bekend als de oprichter van het legendarische house- en techhouselabel Toolroom Records. Reden genoeg voor ons om Mark Knight te interviewen over hem en zijn carrière.

Een muzikale erfenis die boekdelen spreekt

De invloed van Mark Knight op de elektronische muziekscene is onmiskenbaar. Met meer dan 25 jaar ervaring in de house- en tech-house scene heeft hij een oeuvre opgebouwd dat boekdelen spreekt. Toen we hem vroegen naar het geheim van het blijvende succes van Toolroom, het platenlabel dat hij heeft opgericht, antwoordde Mark Knight: “Ik denk dat de sleutel is dat we altijd de muziek op de eerste plaats hebben gezet. Als je gelooft in de muziek die je uitbrengt en trouw blijft aan jezelf, maak je een kans.”

Toolroom, dat in 2023 zijn 20e verjaardag viert, is de thuisbasis geweest van enkele van de meest iconische tracks in het genre, en Mark Knight’s toewijding aan kwaliteitsmuziek is cruciaal geweest voor het succes ervan.

Een nieuw avontuur: Fool’s Paradise

In 2023 nam Mark Knight een gedurfde stap door een nieuw label genaamd “Fool’s Paradise” te lanceren, een sublabel onder Toolroom. De gedachte hierachter hiervoor licht hij graag toe.

“Wat ons nieuwe label Fool’s Paradise onderscheidt, is een sterke nadruk op echte instrumentatie en eersteklas productie, gecombineerd met uitstekende song writing. Het draait allemaal om het leveren van hoogwaardige housemuziek die bedoeld is om de tand des tijds te doorstaan. De naam is niet alleen het eerbetoon aan bekende klassieker in het genre, maar daarnaast ook een knipoog naar de uitdagingen van het runnen van een platenlabel. ”

De tijdloze klassiekers volgens Mark

Over klassieke platen gesproken, Mark Knight heeft er natuurlijk ook meerdere op zijn naam staan, waarvan ‘Man With The Red Face’, ‘Alright’ and ‘Downpipe’ misschien wel de bekendste zijn. Dat betekent niet dat hij geen diepe waardering heeft voor tijdloze klassiekers van andere artiesten. We vroegen hem om zijn favorieten te kiezen, de platen die hij thuis graag luistert als hij in een nostalgische bui is:

  1. Maxwell – Ascension: “Als er een perfecte plaat is qua productie, zang, alles, dan is deze gewoon absoluut perfect.”
  2. Cloud 9 – Do You Want Me Baby: “Mijn favoriete houseplaat aller tijden. Het herinnert me aan alles wat ik leuk vind aan de scene en voert me terug naar toen ik helemaal verliefd werd op elektronische muziek.”
  3. Grandmaster Flash & The Furious Five – The Message: “Het is waarschijnlijk de beste hiphopplaat ooit gemaakt.”

Zoals je ziet, haalt Mark zijn inspiratie uit verschillende genres om zo tot de knallende house- en tech house sets te komen waar het publiek hem van kent.

Onvergetelijke momenten van Mark

Naast onvergetelijke muziek, heeft Mark Knight ook opgetreden op onvergetelijke locaties over de hele wereld. Natuurlijk wilden we weten welke show het meest memorabel was. Het bleek de sluiting van de legendarische Space Ibiza in 2016. “Dit was een ongelooflijke, emotionele afsluiting van wat misschien wel de beste club is die de wereld ooit heeft gezien.”

Nieuw talent: de Toolroom Academy

Mark Knight is niet alleen een productieve artiest, maar ook een mentor voor nieuwe muzikanten. Dat doet hij onder andere via de Toolroom Academy, een educatief platform verbonden aan het label. Hier biedt het label hulp en mentorschap om opkomende artiesten op weg te helpen in de industrie. “Toolroom Academy fungeert als een brug tussen opkomend talent en de muziekindustrie. Op deze manier bieden wij ondersteuning aan opkomende artiesten.”

Advies van Mark voor opkomende artiesten

Voor degenen die hopen hun stempel te drukken op de industrie, biedt Mark Knight echter onconventioneel advies.

“Eerlijk gezegd, hoe tegenstrijdig dit ook mag klinken: luister niet naar advies! Ik was behoorlijk vastberaden toen ik Toolroom oprichtte, en ik denk dat je dat moet zijn om te kunnen slagen in deze business. Het enige wat ik zou zeggen, is dat je er om de juiste redenen in moet zitten. Ik doe dit omdat ik ervan hou, als dat anders was, dan zou het gewoon niet werken.”

Uitdagingen in de dancescene

De internationale dancescene staat voor de nodige uitdagingen. Verzadiging, mentale gezondheid, relevant blijven, het beheren van een voortdurend veranderend digitaal landschap en ervoor zorgen dat je daadwerkelijk je brood kunt verdienen. Helaas heeft Mark niet op alles een antwoord, maar hij benadrukte dat artiesten in het algemeen veel van deze uitdagingen kunnen aangaan door zich aan te passen, volhardend te zijn en proactief te zijn in hun carrière.

Met een carrière die meer dan twee decennia beslaat, is Mark Knight’s met zijn toewijding aan kwaliteitshouse, mentorschap en innovatie een waar icoon geworden. Het gebeurt niet vaak dat iemand met een dergelijke staat van dienst te zien is in Heerlen. Maak je nu alvast klaar voor een legendarische avond op 6 oktober bij Nieuwe Nor!

Tickets zijn verkrijgbaar via deze link!